Česta pitanja i odgovori o PVC prozorima

Česta pitanja i odgovori o PVC prozorima


 

Jesu li sve plastike jednake? 

Ne. Prednost plastičnih materijala očituje se u činjenici da se mogu oblikovati ovisno o njihovoj namjeni. Minimalna izmjena molekularnog sastava može uzrokovati velike promjene u svojstvima radnog materijala. Upravo zato kod prozorskih profila postoje značajne razlike od proizvođača do proizvođača. Modifikacijom molekularnog sastava određuju se čimbenici koji utječu na kakvoću PVC plastike kao što su žilavost, otpornost na udarce, stupanj elastičnosti, temperatura omekšavanja i toplinska provodljivost. 

 

PVC stolarija sve češće se ugrađuje u stare, zaštićene zgrade. Nije li to loše?  

Nije. PVC prozori idealni su za objekte starije gradnje. Naime, postojeća stolarija na tim objektima ima prilične nedostatke pa se sve više poteže za modernim građevinskim materijalima. Prozori i vrata najosjetljiviji su dijelovi objekta, štite od buke i trajno umanjuju troškove grijanja i održavanja. Modernim rješenjima od PVC-a omogućuje se da svaki prozorski oblik do detalja bude vjeran onom prvobitnom te da se zadrži originalan izgled samog objekta. Zahvaljujući termoplastičnim svojstvima PVC-a, profili se mogu savijati u sve vrste oblike po vrlo prihvatljivim cijenama.

 

Jesu li svi plastični prozori isti?

Nisu, čak i ako dizajnom izvana izgledaju identično, sastavom mogu biti sasvim različiti. Kvaliteta materijala, čvrstoća i postojanost, konstrukcija i kvaliteta obrade razlikuju se kao i oblikovanje profila, sistemi brtvila te mnoštvo ostalih sistema. Odlučujuća je svakako i pravilna montaža uz stručnu nadogradnju na građevni element.

 

Zbog čega prozori od PVC-a u ekološkom smislu mogu biti uzor?

Za to ima više razloga. PVC se uglavnom radi iz soli. Proizvodnja sirovine i prozora troši relativno malo energije. Stari PVC i otpadci recikliraju se u potpunosti. PVC je ekstremno izdržljiv te zato bijele plastične prozore nije potrebno lakirati, a uz to visoka gustoća trajno reducira zagrijavanje i isparavanje štetnih tvari.

  

PVC se uglavnom sastoji od raspoložive soli – omogućuje zaštitu prirodnih sirovina

 

Za proizvodnju PVC-a troši se malo energije – utječe na očuvanje okoliša

 

PVC se u potpunosti reciklira – nema stvaranja nepotrebnog smeća

  

Koristimo iskustvo, pronalazimo rješenja, stvaramo trendove