Koliko je PVC stolarija ekološki prihvatljiva?

Koliko je PVC stolarija ekološki prihvatljiva?


Prema stereotipima, plastična stolarija opasna je za naše zdravlje jer između ostalog sadrži klor i olovo  koji se koriste kao stabilizatori. Činjenica je da je prva komponenta sigurna poput obične soli. Isto se odnosi i na olovo koje se koristi u vezanom stanju i zbog toga ne može utjecati na ljudsko zdravlje. Štoviše, u modernim PVC profilima poput Salamandera olovo se uopće ne koristi kao stabilizator, već proizvođač u taj sastav dodaje cink ili kalcij.

Potvrda ekološke sigurnosti PVC prozora i njegove neškodljivosti po zdravlje je činjenica da se od njega izrađuju posuđe i kuhinjski uređaji. Osim toga, ne biste trebali zaboraviti na certifikate o sukladnosti proizvoda. Danas, kada je zdravlje ljudi u centru pažnje više nego ikad prije, gotovo da je nemoguće pronaći štetne PVC profile na tržištu Europske unije.

Postoje i skriveni, površinski čimbenici koji PVC prozore čine ekološki prihvatljivijima. Primjerice, upotreba ostakljenja od metalne plastike može povećati uštedu energije, odnosno smanjiti troškove grijanja, a to omogućuje smanjenje štetnih emisija u atmosferu. Osim toga, drvo se ne koristi za dobivanje PVC profila, što znači da možete spasiti od krčenja šuma, što također ima pozitivan utjecaj na okoliš.

Najčešća zabluda o plastici i njenoj štetnosti pobijana je mnogo puta. Ne zaboravite da izrazi ekološka prihvatljivost i prirodnost imaju nešto različita značenja. Poznato je da se u proizvodnji plastičnih prozora koristi građevinski materijal polivinilklorid (PVC). Proces proizvodnje PVC materijala zaista je složen i donekle štetan, ali gotov proizvod nije štetan za okoliš. U Europi su provedene desetke studija i pokusa koji su dokazali da plastika nije štetna za ljude ako se poštuju sva pravila u njenoj proizvodnji. U Njemačkoj se već 50 godina koriste PVC materijali za proizvodnju cjevovoda za pitku vodu.

PVC se vrlo lako može reciklirati i može sigurno izgorjeti bez štete po prirodu. PVC vrata i prozori troše relativno manje energije tijekom proizvodnog procesa i doprinose očuvanju energije. Sa svojom toplinom koja štiti okolni materijal postižu se rješenja za dvostruko ili čak trostruko ostakljenje te s neprobojnim brtvama pružaju idealnu zaštitu od ekstremne topline ili hladnoće, što dovodi do manjeg iskorištavanja klima uređaja i smanjenih troškova hlađenja ili grijanja.

Naposljetku, PVC prozori dolaze ovih dana u svim nijansama i detaljima kako bi se uklopili u atmosferu bilo kojeg doma i promovirali „Zeleno i  energetsku održivost“.

Koristimo iskustvo, pronalazimo rješenja, stvaramo trendove