Što NE činiti kako biste produžili vijek trajanja PVC prozora?

Što NE činiti kako biste produžili vijek trajanja PVC prozora?


Kada odlučite opremiti svoj dom novom PVC stolarijom, dugoročno ulažete donoseći važnu odluku za svoj dom i obitelj. Međutim, čak su i prozori dizajnirani da trebaju malo vaše pomoći kako bi bili što dugotrajniji.

Jedan od najvažnijih aspekata koje treba imati na umu kada je u pitanju PVC stolarija je njezino pravilno održavanje. Izbjegavanjem određenih sredstava i radnji koje mogu imati negativne učinke na stolariju, smanjujete mogućnost kvara i produljujete životni vijek iste. Pročitajte što NE činite ni u kojem slučaju ako želite što duže uživati ​​u svojim PVC prozorima i vratima.

NEMOJTE koristiti kruta sredstva za čišćenje

Prilikom pranja PVC prozora i vrata važno je izbjegavati upotrebu krutih sredstava za čišćenje , jer mogu lako oštetiti izgled stolarije. Najbolje je koristiti blage deterdžente, jer ne sadrže tvari koje mogu oštetiti ili ogrebati površine profila. Kao što  možete zamisliti, tvrdi predmeti kao što su žičane četke ili abrazivne spužve samo uništavaju stolariju.

NEMOJTE bojati PVC profile prozora

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu kada je u pitanju održavanje PVC stolarije jest da se ne preporučuje bojanje profila. To je zbog činjenice da se boja dulje vrijeme ne zadržava na površini PVC profila, pa za nekoliko godina riskirate da će se razgraditi i skinuti, utječući tako na površinu stolarije. Ukoliko želite PVC stolariju u boji, napomenite to pri izradi iste.

Ne koristite sredstva na bazi razrjeđivača ili acetona

Aceton i druga otapala na bazi razrjeđivača na tržištu sastoje se od ulja i drugih sredstava koji imaju negativan utjecaj na PVC profile, a njihova uporaba u procesu održavanja je prisutna u svakodnevici. Oni uzrokuju instantnu i nepopravljivu štetu na profilima, a sa vremenom mogu izazvati i promjenu nijanse u bojama profila.

NEMOJTE koristiti abrazive za brtve 

Brtve su još jedan važan dio PVC stolarije, odgovoran za osiguravanje nepropusnosti prozora, a njihovo pravilno održavanje produžit će životni vijek stolarije. Za dugotrajno brtvljenje PVC stolarije, preporučuje se održavanje brtvila primjenom glicerina, izbjegavajući njihovo čišćenje abrazivnim tvarima.

NEMOJTE brisati PVC površine suhom krpom

Važno je koristiti vlažnu krpu za uklanjanje prljavštine s površine stolarije vašeg doma. Suhe krpe privući će više prašine, pogodujući taloženju nečistoća na površini prozora zbog pojave elektrifikacije koja se događa tijekom trenja.

NEMOJTE koristiti otopine na bazi alkohola za staklo

Izo staklo PVC prozora također je vrlo važan element u cijelom prozoru, pa se posebna pažnja mora posvetiti njegovom čišćenju i održavanju, kako zbog trajnosti, tako i zbog estetskog izgleda kuće. Održavanje stakla vrlo je jednostavno uz pomoć učinkovitih rješenja na tržištu. Ne preporučamo korištenje otopine za čišćenje na bazi alkohola, jer će pospješiti taloženje prašine i nečistoća, što nije nimalo prikladno i učinkovito. Pranje stakla PVC prozora preporučuje se nakon svake kiše ili svake sezone.

NEMOJTE koristiti oštre predmete za čišćenje stakla

Kad je prljavština taložena na staklu čvrste prirode i teško se čisti, preporuča se izbjegavati upotrebu oštrih predmeta. To će uzrokovati lomljenje ili čak puknuće stakla i smanjiti njegovu učinkovitost s vremenom.

Izbjegavajte kontakt stolarije s građevinskim materijalom u slučaju renovacija

Prilikom obnove vašeg objekta ili neposredno nakon postavljanja stolarije kada treba obraditi špalete, dobro je PVC stolariju prekriti zaštitnom folijom kako bi se izbjegao kontakt s žbukom, jer se vrlo teško skida s površina te u većini slučajeva ostavlja vidljive tragove.

Ne ostavljajte zaštitnu foliju predugo nakon postavljanja PVC stolarije

Nakon montiranja stolarije, najviše u roku od mjesec dana, odvojite zaštitnu foliju s površine profila. Visoke ili niske temperature spriječit će ljuštenje folije u optimalnim uvjetima, uz rizik da profil prozora i vrata ostane s tragovima ljepila koje je teško ukloniti.

Koristimo iskustvo, pronalazimo rješenja, stvaramo trendove