Zašto se stakla rose?

Zašto se stakla rose?


Isparavanje je normalna pojava i rezultat fizičkog procesa. U slučaju kada količina vlage u prostoriji prelazi 60%, zajedno s temperaturnom razlikom između unutarnjeg i vanjskog prostora od 20°C, može se pojaviti fizički fenomen koji se sastoji od periodične kondenzacije vodene pare na staklu iznutra ili izvana. Ovo je prirodan postupak koji nema nikakve veze s kvalitetom proizvoda. Međutim, na njega možete utjecati.

Pojava vode na prozorima povezana je s nekoliko čimbenika. Najčešći uzrok "znojenja" prozora je nedovoljno provjetravanje iskorištenog zraka u prostorijama gdje su ugrađeni novi prozori. Višak vlage treba sustavno ispuštati pomoću učinkovitog ventilacijskog sustava ili svakodnevnog prozračivanja, inače se vlaga zraka u prostoriji povećava i na taj način se kondenzira vodena para.

Ugradnjom stakala s nižim koeficijentom propusnosti topline, biti će potrebna veća temperaturna razlika koja bi potencijalno dovela do ove pojave. Također, redovitim provjetravanjem unutarnjeg prostora smanjujete količinu vlage u prostoru čime se kondenzat na staklima onemogućuje. U prostorijama gdje je udio vlage u zraku viši od uobičajenog, kao što je kuhinja ili kupaonica, preporučamo prozračivanje nekoliko puta dnevno.

Ukoliko se događa da se vlaga pojavljuje samo lokalno, u obliku mrlja na unutarnjim površinama stakla, radi se o nedovoljno kvalitetnom prozoru. Takav fenomen naziva se stvaranje toplinskog mosta (mjesto na kojem dolazi do povećanog prijenosa topline u odnosu na susjedna područja), koji je obično uzrokovan prekidom izolacijskog sloja između zida i prozora ili lomom materijala koji se koristi za izolaciju kuće. U takvim je slučajevima potrebna intervencija tvrtke koja je izolirala kuću ili ugradila prozore.

Koristimo iskustvo, pronalazimo rješenja, stvaramo trendove