Kako očistiti stakla bez ostajanja vodenih tragova?

Kako očistiti stakla bez ostajanja vodenih tragova?


Gotovo svi smo se barem jednom u životu susreli sa čišćenjem prozora i stakala; čak i kada bi na prvi pogled savršeno oprali prozore, često nam se potkrade nekolicina vodenih mrlja koje pokvare cjelokupan dojam. Pročitajte nekoliko korisnih savjeta koje smo pripremili za vas i lako se riješite ovog iritantnog problema zauvijek.

 KADA OPRATI PROZORE – ne po suncu niti po hladnoći

Ako želite postići savršeno čisto staklo bez mrlja, zapamtite da prozore treba prati u pravo vrijeme i doba dana. Najgore vrijeme za čišćenje prozora je vruć, sunčan dan. Zašto? Kada sunčeve zrake padaju na staklo tijekom pranja, voda brže isparava te istog trena ostavlja neugledne vodene tragove u obliku kapljica, mrlja i fleka.

Ne biste trebali čistiti prozore ni kada je vani hladno. Kod ovog slučaja, kapljice vode na staklu lako se smrzavaju, što otežava pranje, a također riskirate ogrebotine po površini stakla. Kada je onda najbolje vrijeme za čišćenje prozora? Po oblačnom danu bez kiše, ili kad sunce sja, ali njegove zrake ne padaju izravno na staklo svježe opranog prozora. 

KRPE OD MIKROFIBRE – rješenje za prozore BEZ tragova

Prilikom čišćenja prozora također je važno odabrati prave alate za efikasan učinak. Staklo bez mrlja visokog sjaja, može se dobiti korištenjem sve popularnijih krpa od mikrovlakana, koje se ponekad jednostavno nazivaju „mikrofibrom za prozore“. Riječ je o mekim komadima poliesterske tkanine s vrlo tankim vlaknima koji lako skupljaju prljavštinu s površine koja se čisti, a također vrlo dobro upijaju vodu. Ne morate koristiti deterdžente za čišćenje prozora ukoliko imate krpe od mikrovlakana - samo ih navlažite običnom vodom i vaši prozori su spremni za nikad blistavije izdanje!

ZA DUGOTRAJAN SJAJ - čišćenje prozora glicerinom

Glicerin je već poznata i popularna metoda za sjajne prozore. Ovo jeftino i lako dostupno sredstvo dodaje se u maloj količini vodi kojom se pere prozorsko staklo. Zašto? Ono stvara zaštitni sloj na staklenim površinama, tako da se na njima neće taložiti voda, prljavština i prašina. Njegova prednost je i činjenica da se pri čišćenju prozora mrlje pojavljuju mnogo rjeđe nego kod drugih metoda čišćenja stakla. Farmaceutski glicerin, može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni bez recepta po vrlo povoljnoj cijeni.

Ako ipak ne želite komplicirati, glicerin možete zamijeniti omekšivačem ili zimskom tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla. Ovi proizvodi u sebi sadrže glicerin zbog čega vlakna tkanine postaju mekša ili kapljice vode lakše padaju niz vjetrobransko staklo automobila. Kako koristiti glicerin za čišćenje prozora bez tragova? U posudu s vodom, usipajte desetak kapi (otprilike žličicu) farmaceutskog glicerina (ili omekšivača tkanine) temeljito pomiješajte i operite vaše staklo ovom otopinom. Kada koristite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla, nerazrijeđenu tekućinu jednostavno poprskajte po vjetrobranskom staklu i obrišite suhom krpom.

ČIŠĆENJE PROZORA S SREDSTVOM ZA ISPIRANJE PERILICE POSUĐA ILI ALKOHOLOM

Ne toliko popularna, ali učinkovita metoda čišćenja stakala je uporaba sredstva za ispiranje perilice posuđa. Zašto bi ovaj proizvod trebao osigurati sjajna stakla bez tragova poliranja? Alkohol i limunov sok glavni su sastojci ovog spoja. Oboje otapaju masne naslage i doprinose boljem sjaju stakla. U vodu kojom planirate oprati vaše staklo, samo dodajte malu količinu sredstva za ispiranje i dobili ste savršeno sredstvo za kristalno čiste prozore.

Pomalo neuobičajena metoda koja pruža sjajnu površinu stakala na prozorima je uporaba etilnog alkohola. On otapa zapečene naslage koje je teško ukloniti, mrlje dugo nataložene na prozorsko staklo. Ukoliko se odlučite za korištenje ove opcije morate biti oprezni jer izravan kontakt etilnog alkohola s brtvama na prozorima može dovesti do njihovog oštećenja. Kako očistiti prozore alkoholom? U oko 5 litara vode dodajte 2-3 žlice alkohola, staklo poprskajte ovom otopinom te dobro ispolirajte.

BAŠ KAO NEKADA - kako očistiti prozore octom

Mnogi ljudi koriste ovu provjerenu metodu za čišćenje raznih površina. Staklene plohe, nakon dodira s vodenom otopinom octa, ne samo da su čiste i sjajne, već su i bez ikakvih vidljivih tragova. Kada želite oprati prozore ovom metodom, samo dodajte alkoholni ili jabučni ocat u vodu u omjeru 1 : 6. Ako vam je miris octa prejak smanjite njegovu količinu u otopini ili dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa.

Nakon mokrog čišćenja, stakla treba treba osušiti, primjerice mekanim papirnatim ručnicima ili krpom s mikrovlaknima. Važno je napomenuti da oni ne gube vlakna na staklu pa na probleme s tim zaboravite!

Je li popularna kombinacija - ocat i novine dobar način za izradu prozora bez pruga? Iako se nekad smatralo da tiskarska tinta pomaže dodatnom sjaju stakla, danas postoji sve više mišljenja da smežurani novinski papir može oštetiti njegovu osjetljivu površinu.

Na vama je da odaberete tehniku čišćenja i prionite se poslu kako bi konačno uživali u potpuno čistim staklima 

Koristimo iskustvo, pronalazimo rješenja, stvaramo trendove